Dåb


Når du bliver døbt i folkekirken bliver du automatisk medlem. Der er tradition for at blive døbt som barn, men du kan også blive døbt senere i livet. 

Barnedåb

Hvis du ønsker at få dit barn døbt, skal du henvende dig til én af præsterne eller til kirkekontoret.
Døbes barnet senest 6 måneder efter fødslen, kan navngivningen ske ved dåben. 

Inden dåben har du en samtale med præsten, som gennemgår dåbsritualet og besvarer eventuelle spørgsmål om gudstjenesten, dåben og dens betydning.

Dåben kan finde sted som en del af den almindelige søndagsgudstjeneste (højmessen). Den kan også foregå ved en særlig dåbsgudstjeneste.

Dåb af større børn

Alle kan blive døbt uafhængig af alder. Større børn i forskellige aldersgrupper bliver hvert år døbt. De fleste er børn, som nærmer sig konfirmationsalderen. Dåben af børn, der har deltaget i konfirmationsforberedelse, sker ofte på et tidspunkt kort før konfirmationen. Ved dåb af større børn skal der, ligesom ved dåb af spædbørn, være mindst to faddere tilstede ved dåben.

Dåb af voksne

Hvis du som voksen ønsker at blive døbt, skal du tage kontakt til én af kirkens præster. Forud fordåben mødes du med præsten og taler dåben igennem.  Ved dåb af voksne er der ikke faddere, men i stedet 2 dåbsvidner.

Faddere, gudmor/gudfar

Når dit barn skal døbes, skal du vælge mellem to til fem personer, der skal være fadder. Faddere kan være familiemedlemmer eller venner. Det er forældrene der bestemmer, hvem der skal være faddere. Du skal oplyse præsten eller kirkekontoret om deres navne og adresser. En fadder skal selv være døbt, men behøver ikke at være medlem af folkekirken. Minimumsalderen for en fadder er den sædvanlige konfirmationsalder dvs. 13-14 år. En gudmor eller gudfar er typisk en af fadderne. Ofte er det gudmor eller gudfar, som bærer barnet til dåben. Men det er lige så almindeligt, at en af forældrene bærer barnet selv. Faddere påtager sig en moralsk forpligtelse til at medvirke til dåbsbarnets oplæring i kristendom. Juridisk set er der imidlertid hverken rettigheder eller pligter forbundet med at være fadder.

 

Relevante links:

Læs mere om dåb på folkekirken.dk 

 

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte kirkekontoret.