Navngivning og navneændring
Navngivning
Alle børn skal have et navn senest 6 måneder efter, at de er blevet født.
Du kan finde lister over godkendte pige- og drengenavne samt en liste med frie efternavne på Familieretshusets hjemmeside. Hvis det navn, du ønsker, ikke står på listen, kan du søge om at få navnet godkendt via borger.dk. Ansøgningen vil blive behandlet i det sogn, hvor du bor.
Navngivning ved dåb
Hvis du døber dit barn inden, det er fyldt 6 måneder, sker navngivningen ved dåben. Barnet bliver registeret i kirkebogen (ministerialbogen) i det sogn, hvor dåben har fundet sted. Efter dåben får du udleveret barnets fødsels- og dåbsattest eller en dåbsattest.
Ønsker du, at få dit barn døbt, skal du henvende dig til én af sognets præster eller til kirkekontoret.
Navneændring
Hvis du ønsker at ændre dit fornavn, mellemnavn eller efternavn, kan du søge navneændring med NemID via borger.dk. Hvis du ikke har adgang til NemID, kan du udskrive blanketten for navneændring og aflevere den på kirkekontoret.
Navneændring på bryllupsdagen med NemID
Hvis du ønsker navneændring på jeres bryllupsdag, kan du ansøge om det på borger.dk med NemID. Ansøgningen bliver behandlet i det sogn, hvor du bor.
Navneændring og gebyr
I forbindelse med navneændring skal der betales et gebyr, der skal være indbetalt før du indsender ansøgningen. Du kan læse mere om navneændring og gebyr på borger.dk.
I visse tilfælde er navneændring gebyrfri. Det gælder eksempelvis ved vielse, hvor der skabes et navnefællesskab. Det kræver dog, at I søger senest 3 måneder efter at vielsen har fundet sted. Der er ikke gebyr, hvis et barn under 18 ændrer navn som følge af, at én af forældrene har fået navneændring.
Relevante links:
Om godkendte navne hos Familieretshuset
Hvis du har spørgsmål til navngivning eller navneændring, kan du henvende dig til kirkekontoret.